Van A tot Z, deel 11

Augustus 2020

Nekaf

Boosheid kan een mens creatief maken. Als onze kapitein, die het schaalmodel van de Nekaf heeft gesponsord, mij niet op de aanwezigheid van een FN MAG had gewezen was blind de .50 uit de bouwdoos geïnstalleerd. Voor ‘hem’ ging de zoektocht naar een mooie affuit met MAG.

De blijheid was groot toen er een resin model werd gevonden, een affuit met een FN MAG. Gemaakt door Legend, een Koreaans bedrijf. De verkopende partij zat in Polen en onlangs kwam het lang verwachte pakketje aan.

Ach, je ziet het verschil nauwelijks…..

Direct na het openmaken van het doosje bleken er vele onderdelen gebroken, er zat geen vulling in het doosje waardoor de uiterst kwetsbare onderdelen door elkaar heen konden stuiteren. De 3 rompen van de MAG’s waren gelukkig nog wel intact. Even later werd daar driftig aan geschuurd en gevijld. Het voelde alleen niet goed aan en mijn intuïtie werd bewaarheid toen de reeds gemaakte MAG uit het diorama erbij werd gehaald. De MAG van Legend bleek een stuk kleiner! Dus de schaal is verre van goed en kloppen de details niet!

Nu lag er een reeds gebouwde MAG, 3 resin MAG’s en photo etch onderdelen voor een .50 affuit op het werkblad. Er is uiteindelijk gekozen voor een middenweg. De affuit voor de .50 heb is zo geknipt en verbogen dat hij uiteindelijk voldeed voor de eerder gebouwde MAG. Wat echter wel uniek is, is dat hij zo bewerkt is dat de affuit ook echt werkt! De affuit kan om zijn as draaien en de MAG is ook vrij beweegbaar in de hoog-laag stand. Appeltje-eitje dus om een of andere heli uit de lucht te knallen. Lees HIER verder voor de details van de MAG inclusief de affuit.

IDF M113 Command

Alles wat zwart tekent is aangetast.

Via E-Bay is het gelukt om een oude ‘ombouw’ set voor de M113 te bemachtigen. Deze set is een heuse Verlinden Productions en de verwachtingen waren hoog. Het doos was nog geseald doch bleek het photo etch te zijn aangetast door corrosie en zit er een vervelende knik in het frame. In hoeverre dit problemen gaat geven is nog maar de vraag, we gaan het zien.

Dikke DAF (YA 328)

Foto uit eigen archief. (Post 7-6B)

Er komt een ‘dikke Daf’ in het diorama en deze zal als waterwagen een mooi plekje krijgen. Ditmaal was er geen twijfel toen de mededeling van Robert van Raamsdonk (Facebook) voorbij kwam, er kon worden ingeschreven op meerdere DAF uitvoeringen, waaronder de YA 328. Zijn modellen worden compleet geleverd, alleen de decals moet je zelf aanbrengen en eventuele weathering ligt geheel bij de behoefte van de koper.

De komst van de waterwagen op de post betekende ook voor sommige gelukkigen onder ons een uitje. Als je geluk had moest deze een nieuwe voorraad water ophalen en dan mocht er af en toe iemand meerijden. Dit was echt een heel welkom tripje. Zo kwam je nog eens ergens! Als de dag van gisteren herinner ik mij dit nog.

Dat water was overigens geen drinkwater en er moest heel zuinig mee worden omgesprongen. Daar kwam ook nog eens bij dat het water niet aangenaam warm was en er voor een eventuele douchebeurt een soort van kachel moest worden opgestookt. Dit was tijdrovend vanwege de vele mankementen aan dat ding, zodoende was douchen echt een uitzondering. Volgens mijn toenmalige vriendin moest na terugkomst het aangekoekte vuil met een plamuurmes van mijn rug worden gehaald. Nu lijkt mij dat een beetje overdreven, tenslotte was er in die 6 maanden nog tot wel tweemaal toe in zee gezwommen……

https://www.doneeractie.nl/veteranen-helpen-bij-vermissingen/-45041

06-08-2020 | Nu het zo warm is en de kids in het zwembad spelen, speel ik wat met ijzerdraad aan de tuintafel. Reeds ver naar zonsondergang, in het weinige licht van wat tuinverlichting, was het resultaat (redelijk) naar mijn zin. In de hobbykamer hier en daar nog wat geknipt en gebogen eer de eerste laag werd aangebracht. Die eerste laag van restjes grond structuur gaat er dunnetjes op en laat de dunne draadjes nog even achterwege. Vannacht kan dit mooi drogen en dan kan morgen de tweede laag er op. (Er zal dan ook nog wat verder worden teruggesnoeid en verbogen, dat overigens nog goed gaat met zo’n dunne eerste laag).

20 augustus 2020

Troep

Deze berg met vijlsel bleef over na het vijlen van slechts één onderdeel. En dit verouderde resin stonk een uur in de wind. (Afkomstig uit ‘Verlinden’ upgrade-set voor de M113). Het zou nu zomaar kunnen dat er spul is ingeademd wat er voor zorgt dat magere Hein zich wat eerder gaat melden.

IDF M113 Command

De M113 schiet ondertussen aardig op, al is deze op lange na niet klaar. Er komt steeds meer bij en het einde raakt een beetje zoek. Ook zijn de photo etched onderdelen erg moeilijk te bewerken. Vooral die oude set van Verlinden is zo stug en niet echt mooi afgewerkt zodat er in een enkel klein onderdeeltje vaak vele uren in gaan zitten.

Wie het zich nog kan herinneren: Photo etched onderdelen zitten in een raamwerk en zijn plat! Ieder onderdeeltje dient gevijld, gebogen en geplakt te worden. Daar komt nog eens bij de vele onderdelen niet ‘koud’ op het frame waren gelast maar waren geschroefd. Tussen het te bevestigen deel en het casco zit nog een afstandhouder van 0,2 mm dik! Hoeveel ruzie ik daar wel niet mee heb gehad! De boutjes en moertjes, alleen met een microscoop zichtbaar, moeten nog worden aangebracht. Maar eerst nog een stuk of heel veel andere deeltjes nog te gaan! Ga voor foto’s naar: IDF M113 Command.

01-09-2020 | Ook deze keer geen update naar een nieuwe pagina met foto’s. Zoals reeds gemeld zit alle vrije tijd nu even in de M113. (Tussendoor wordt er wel gewerkt aan het maken van hoge grassen en zijn de ideeën voor een boogtent ver gevorderd). Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er deze maand aan de tent word begonnen en de diorama delen weer uit de vitrinekast komen voor het het aanbrengen van de nodige begroeiing.



Inmiddels heeft de boom twee lagen verf gekregen en is deze een stukje gesnoeid. Bij een proef-plaatsing in het diorama bleek het toch te groot. De volgende stap is een lichte laag wit op de takken.


De afgelopen week is sinds weken één van de diorama-delen uit de vitrinekast gehaald. Misschien ook even een beetje moe van het duizenden grassprieten pakken en natuurlijk door de intensieve en leuke bouw van de M113, welke nu echt vorm heeft gekregen. Verder is er een oplossing gevonden tegen het ‘klitten’ van constantine’s. Aan de randen van twee tegen elkaar te plaatsen delen komen rollen van dit prikkeldraad te liggen. Het tegen elkaar aanschuiven lukt uiteraard prima, maar dan gaat het weer loshalen echt niet meer zonder schade. Hier zal dus een dun strookje plexiglas voor aan te pas komen.

Deel 11 sluit ik af met bovenstaande foto. Hij komt uit de reeks “IDF M113 Command deel 2”, welke binnenkort online komt.

LEES HIER VERDER