Van A tot Z, deel 16

Het is al even geleden dat het blog een update heeft gehad maar dat wil niet zeggen dat er in de hobbyruimte stil is gezeten. Zo is er gewerkt aan heel veel accessoires, diverse figuurtjes en last but not least nadert de eindelijk de voltooiing van de YP408 en zijn er bemanningsleden aan de M109 toegevoegd! (Meer over de YP408 lees je HIER). Naast dit alles zijn er wel 20 munitiekisten voor de M113 klaar gemaakt, waarvan sommige met patroonband.

Maar er is meer. De DAF YA-328 is uit zijn showcase gehaald en gaat de komende tijd grondig onderhanden genomen worden. (Wie het showmodel mooi vindt moet maar niet op de aangemaakte pagina DAF YA-328 gaan kijken want er blijft niet veel van over!).

Huishoudelijke mededeling: Deze website zit nog gekoppeld aan een privé-blog en vanwege stopzetting hiervan blijken vele foto’s te zijn verdwenen. Dit zal de komende tijd worden gecorrigeerd.


In de laatste Editie van de Dubbel Vier (kwartaalblad van de Nederlandse UNIFIL Vereniging) in 2021 stond een mooi artikel over een Veteraan en haar passie. 😀.

Over poppetjes en zo

Om het diorama wat meer leven in te blazen is er begonnen met het maken van diverse figuurtjes. Al snel kwam het besef dat dit stukken moeilijker was dan in eerste instantie gedacht. Niet alleen omdat gezichten buitengewoon lastig zijn te schilderen maar ook omdat de voorhanden zijnde -kant-en-klare- poppetjes niet veel weg hebben met de Nederlandse militairen destijds in het Verre Oosten. Zo moesten er bijvoorbeeld lange mouwen worden weg gevijld tot ‘ontblote’ onderarmen en overhangende buitenjassen en koppeltuigen zorgvuldig worden verwijderd. Van sommige modellen zijn zelfs de ledermaten in een andere stand gezet! Wie van dichtbij een poppetje zal bekijken zullen ontdekken dat zelfs de armband voor pennen niet ontbreekt!

Voor nu nog tevreden met het resultaat van de figuurtjes. Bij elk nieuwe exemplaar veel leermomenten en wie weet wat er bij het laatste poppetje straks allemaal is bijgeleerd want er zijn er nog een heleboel te gaan.


Accessoires

Tussen de bedrijven door kwamen er steeds meer donaties binnen en kon er gezocht worden naar kleine doch zeer belangrijke kleine accessoires die onmisbaar zijn. Wat te denken van een opengesneden watermeloen en een gevulde gereedschapskist. Je kan het niet verzinnen of zo’n beetje alles wat wij ter leedvermaak hadden moet er uiteindelijk inkomen en maakt dat het zoeken en kijken naar alles in het diorama een feestje mag gaan worden. En ja, ook de stiekeme aanwezigheid van een onvervalst blikje Heineken zal niet ontbreken!

Vlechtjes, Rasta of Punk?

De YA-328 is even in de wacht gezet, niet omdat de zin ontbreek maar door te weinig info om de cabine zo natuurgetrouw in te richten. Daar is gelukkig een oplossing voor komen aanwaaien. Volgende week ben ik namelijk uitgenodigd door Unifil-Veteraan Fred Krijnen om de 328 in het groot te mogen bekijken in het Nationaal Militair Museum. En dat niet het exemplaar in het museum zelf maar eentje ergens in een loods.

Dus tussendoor weer wat aan de vegetatie in het diorama gaan knutselen. Er was al eerder aandacht aan besteed dus daar hoeft niet veel meer over verteld te worden. het verschil nu zit hem in wat ander stukken touw om wat meer nuance aan te brengen. Maar zeg nu zelf, het heeft in de verwerking toch wel iets aparts? En het is ook nog eens zo dat dit bewerkelijke werkje al zo’n 100 maal is gedaan terwijl het einde nog lang niet in zicht is. Pfff….

Zo, de uitgekamde plukken hangen nu te drogen om de ‘krul’ er enigszins uit te halen en dan kan er binnenkort weer wat hoog gras worden toegevoegd.

18-02-2022 Dochterlief is 24 jaar geworden en een heuse storm raast over ons landje. Ondertussen is het inmiddels 5 weken geleden dat er decals voor de M113 zijn besteld. Die decals zijn nodig maar gelet op de prijs lijkt het schaalmodel de goudprijs te gaan evenaren 😥.

De vegetatie is inmiddels wel droog en na de laatste kam-beurt met een staalborstel is het resultaat goed geworden om te worden aangeplant in het diorama. (Kleine plukjes met een pincet vastpakken, afknippen en met een klein dotje lijm fixeren).

01-03-2022 | Afgelopen week bezocht ik op uitnodiging van Fred Krijnen (Unifil Veteraan, suppoost NMM en VST maatje) de basis van Stichting Mobiele Artillerie. Aldaar kon er naar hartenlust een YA-328 van top tot teen in beeld worden gebracht. Met een telefoon vol foto’s loodste Fred mij nog even het NMM binnen, dit alles onder het genot van mooie ervaringen en leerzame zaken. Voor mij de hoogste tijd om de gefotografeerde delen in miniatuur om te zetten. Wat nog een hele dobber gaat worden!

Na vele weken wachten en de vingers gekruist te hebben kwam, na betaling van invoerrechten, eindelijk het vel met decals binnen voor de M113. Deze zijn inmiddels op het schaalmodel aangebracht en dat bleek nog een hele spannende klus te zijn. De decals waren oud en lieten zich heel moeilijk verwerken waardoor het nog de nodige aandacht nodig heeft. Tevens is er gewerkt aan een oranje dekzeil voor op de voorzijde en is er een Israëlische vlag in de maak.

Tot zover deel 16.
Kom af en toe even langs om updates te lezen want het lijkt soms of er niets gebeurt maar dat is op zeker niet zo.


%d bloggers liken dit: