DAF YA-328

Een paar maanden heeft het prachtige model in zijn showcase mogen stralen in de vitrinekast maar nu is de tijd aangebroken om te worden zoals hij destijds in Libanon rondreed. Dat daar een wezenlijk verschil in is behoefd verder geen uitleg, de foto’s zeggen al genoeg.

06-02-2022 Het voertuig is met twee kleine schroefjes uit de showcase te halen en de huif kan je er simpelweg vanaf tillen. Aan de onderzijde van het voertuig zitten nog wat meer schroefjes. Door een klein stukje van de aandrijving te verwijderen komt er nog een schroefje vrij en is het verwijderen van de laadbak een peulenschilletje.

Na het verwijderen van de laadbak zijn de twee spiegels en de ruitenwissers voorzichtig verwijderd. Door zachtjes te wrikken met gebruik van een pincet komen deze onderdelen gemakkelijk los. Om wat feeling te krijgen met het materiaal werd er eerst een klein stuk uit de kap van de cabine gezaagd om vervolgens een groter stuk te verwijderen. Na het grootste gedeelte te hebben verwijderd werden de kapresten van het raamwerk voorzichtig met een vijltje verwijderd. De deuren en de achterzijde van de cabine zijn grotendeels met gebruik van een Dremel weg geschuurd.

Na een paar zeer geconcentreerde zenuwslopende uurtjes vijlen was het voor vandaag wel even genoeg. Er is nog heel veel werk te verrichten! Zo bleek bij het verwijderen van de kap en het eerste deurtje dat het interieur summier is en de beenruimte volledig ontbreekt. Met zweetdruppels op het voorhoofd is er aan de linkerzijde inmiddels een groot deel weg gefreesd om de benodigde beenruimte te gaan creëren. Het plaatwerk van het model is eveneens nogal aan de dikke kant dus daar zal ook het nodige aan moeten gebeuren.

Door het verwijderen van de laadbak kan je perfect bij de ophanging, de aandrijfassen, schokbrekers en de bladveren komen. Het schilderen en het weatheren wordt zo heel wat gemakkelijker.

07-02-2022 Nog twee schroefjes verder bleek ook een groot deel van de cabine te verwijderen. Hiervoor was het wel noodzakelijk om een klein stukje onder de bumper weg te zagen. (Dit ligt nu veilig bij de overige verwijderde onderdelen en zal later worden teruggeplaatst). Het maakt de weg vrij om het plaatwerk makkelijker dunner te maken en bijvoorbeeld het dashboard te bereiken. Nu op zoek naar foto’s om het interieur zo natuurlijk mogelijk na te maken.

4 gedachten over “DAF YA-328

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: