Inleiding

(Under construction)

Ruim 35 jaar was de wens er om twee diorama’s te maken uit mijn tijd in Libanon. Om maar gelijk met de moeilijkste te beginnen, de grootste van de twee, die van post 7-2. Mede dankzij een cadeau van vriendin Marion kwam de drive om de gekoesterde wens uit te laten komen.

Het is voor mij ook heel belangrijk dat mede -Libanon veteranen- zich ‘herkennen’ in het te realiseren landschap, het inter- en exterieur. In de jaren dat post 7-2 werd bemand door het Nederlandse leger is er heel veel veranderd. Hopelijk proeven diegene die voor mij gingen en na mij zijn gekomen straks ook de sfeer.


Unifil post 7-2 te Chamaa, Zuid-Libanon

Foto uit eigen archief.

Eind augustus 2019 is er een start gemaakt met de bouw van het diorama. Mijn eerste bouwsel was het grote huis, rechts op de achtergrond. Al vrij snel kwam het besef dat bouwen met een goed doordacht plan absolute noodzaak was. Er werd geschetst en niet veel later volgde een bouwtekening, één op één in de gewenste schaal. Het definitieve ontwerp bleek op een oppervlakte van ruim anderhalf vierkante meter uit te komen! (Dit had ik van tevoren niet zien aankomen). Aangezien dit niet te hanteren is en al helemaal nergens inpast, werd het diorama in drieën gesplitst. Drie bouwdelen die, op de millimeter precies, in onze vitrinekast zouden passen.

Omdat een deel van mijn verblijf in Libanon draaide om de invasie van de Israëli’s, zal een verscheidenheid aan legervoertuigen worden toegevoegd. (Zoveel mogelijk gelijkend aan de modellen en de uitrusting uit die tijd). Het ligt ook in de bedoeling om wel wat grapjes in het diorama aan te brengen, gewoon omdat ik dit leuk vind. Het is aan de bezoeker om die grapjes eruit te pikken.

Van A tot Z

Des te meer informatie en foto’s, hoe leuker het is. Dat is mijn streven voor mij en voor jullie. Daarom doe ik mijn uiterste best om alle vorderingen te delen met (soms) een verhaallijn, foto’s en nadere informatie. Deze constant in beweging zijnde pagina(s) zijn in meerdere delen gesplitst. Begin de tocht door de bouw van het diorama HIER.

Daarnaast is er op diverse onderdelen specifieker ingegaan. Zoals bijvoorbeeld de voertuigen, u vindt deze HIER.

Veteranen Search Team

In de foto van de homepage zit een kleine boodschap. (Die daar uiteraard destijds niet was). Het kleine paaltje met het logo van het Veteranen Search Team is toegevoegd omdat ik deze organisatie een heel erg warm hart toedien. Ben zelf ook actief lid en ieder mogelijke gelegenheid present.

En dan nog wat!

Voor de realisatie wordt er deels gebruik van bestaande bouwdozen en op schaal verkrijgbare onderdelen. Dit omdat er nu eenmaal geen -‘kant en klaar’- Unifil bouwpakket voorhanden is. Deze materialen komen overal en nergens vandaan en worden er de gekste dingen gebruik, iets wat je her en der zult tegenkomen in de bouw van het diorama en wellicht als je een keer komt kijken! (De koffie staat altijd klaar).

Zoals reeds gemeld worden er ook bestaand materialen gebruikt, hiermee zijn kosten verbonden die sparen noodzakelijk maken en (soms) de bouw in de weg zitten. Dat is ook gelijk de reden dat er niet altijd chronologisch gebouwd wordt en sommige werken stil komen te liggen. Om die redenen doe ik ook een beroep op donateurs. Welke altijd, indien geen bezwaar, worden HIER vernoemd.

Mocht je iets kwijt willen, foto’s willen mailen, tips willen delen of
iets vragen? Mijn E-Mail is:
unifildiorama@gmail.com

Trouwens: ,,Ons huis staat open voor liefhebbers die even willen komen kijken. De koffie staat klaar!! (Eventueel met een koekje erbij).”

Donatie

Voor een kleine bijdrage om mee te helpen bij de realisatie van het diorama.

€5,00

U kunt een donatie ook storten op:
NL48 RABO 0179 9162 46
T.n.v. R.S.S.P.N. Volkering
O.v.v.: donatie diorama

(Het is niet altijd mogelijk, maar sommige donateurs krijgen zelfs een fysieke plek in het diorama!).

Home


%d bloggers liken dit: