Inleiding

Mijn naam is Rianne Volkering en heb in 1982 zes maanden deelgenomen aan de vredesoperatie in Libanon.

37 jaar na mijn uitzending is het vriendin Marion geweest die mij een bouwdoos van de IDF M109A2 pantserhouwitser gaf. Een houwitser die onderdeel was van de Israëlische invasie op 06 juni 1982. Het eerste idee was om voor deze houwitser een klein dioramaatje te maken. Dit liep echter anders.

Unifil post 7.2 te Chamaa, Zuid-Libanon

Het ontwerp

In augustus 2019 lag de basis voor een veel groter diorama op de vloer van onze woonkamer. (Mijn eerste bouwsel was het grote huis, linksboven). Al vrij snel kwam het besef dat bouwen met een goed doordacht plan absolute noodzaak was. Er werd geschetst en niet veel later volgde een bouwtekening, één op één in de gewenste schaal. Het definitieve ontwerp bleek op een oppervlakte van ruim anderhalf vierkante meter uit te komen! (Dit had ik van tevoren niet zien aankomen). Aangezien dit niet te hanteren is werd het diorama in drieën gesplitst. Drie bouwdelen die, op de millimeter precies, in onze vitrinekast passen.

Omdat een deel van mijn verblijf in Libanon draaide om de invasie van de Israëli’s, zal een verscheidenheid aan legervoertuigen worden toegevoegd. (Zoveel mogelijk gelijkend aan de modellen en de uitrusting uit die tijd). Het ligt ook in de bedoeling om wel wat grapjes in het diorama aan te brengen, gewoon omdat ik dit leuk vind. Het is aan de bezoeker om die grapjes eruit te pikken.

Van A tot Z

Des te meer informatie en foto’s, hoe leuker het is. Dat is mijn streven voor mij en voor jullie. Daarom doe ik mijn uiterste best om alle vorderingen te delen met (soms) een verhaallijn, foto’s en nadere informatie. Deze constant in beweging zijnde pagina(s) zijn in meerdere delen gesplitst. Begin de tocht door de bouw van het diorama HIER.

Daarnaast is er op diverse onderdelen specifieker ingegaan. Zoals bijvoorbeeld de voertuigen, u vindt deze HIER.

Veteranen Search Team

In de foto van de homepage zit een kleine boodschap. (Die daar uiteraard destijds niet was). Het kleine paaltje met het logo van het Veteranen Search Team is toegevoegd omdat ik deze organisatie een heel erg warm hart toedien. Ben zelf ook actief lid en ieder mogelijke gelegenheid present.

En dan nog wat!

Voor de realisatie wordt er deels gebruik van bestaande bouwdozen en op schaal verkrijgbare onderdelen. Dit omdat er nu eenmaal geen -‘kant en klaar’- Unifil bouwpakket voorhanden is. Deze materialen komen overal en nergens vandaan en worden er de gekste dingen gebruik, iets wat je her en der zult tegenkomen in de bouw van het diorama en wellicht als je een keer komt kijken! (De koffie staat altijd klaar).

Zoals reeds gemeld worden er ook bestaand materialen gebruikt, hiermee zijn kosten verbonden die sparen noodzakelijk maken en (soms) de bouw in de weg zitten. Dat is ook gelijk de reden dat er niet altijd chronologisch gebouwd wordt en sommige werken stil komen te liggen. Om die redenen doe ik ook een beroep op donateurs.

U kunt een donatie ook storten op:
NL19 RABO 0339 2024 08
T.n.v. R.S.S.P.N. Volkering
O.v.v.: donatie diorama

Trouwens: ,,Ons huis staat open voor liefhebbers die even willen komen kijken. De koffie staat klaar!! (Eventueel met een koekje erbij).”

Mocht je iets kwijt willen, foto’s willen mailen, tips willen delen of
iets vragen? Mijn E-Mail is:
unifildiorama@gmail.com

Home


%d bloggers liken dit: