Van A tot Z, deel 07

Maart 2020

Zoals bij elk begin van een nieuwe maand starten we eerst met overzichtsfoto’s van de huidige staat van het diorama.

De onderste foto is destijds vanaf het kruisvaarders kasteel genomen. Bij deze een poging om dit een beetje gelijkend in beeld te brengen.

Op deze twee foto’s zijn uitsparingen in de ombouw te zien. Deze zijn verbonden met een buizensysteem in het diorama en moet plaats gaan bieden aan de regelkastjes voor de elektra.


prefab’s

Op onze post stonden verder twee prefab’s, een bekleedde boogtent en een watertoren. Deze drie elementen komen op het laatste deel te staan. (Nu ligt er in de vitrinekast enkel de bodem voor dit deel, met alvast wat polystyreen erop geplakt).

Afgelopen week vond ik de juiste bouwmaterialen om de eerste prefab te gaan bouwen. (Met dank aan Ger van de Sande). Om te controleren of de door mij ingemeten maten op schaal de juiste verhoudingen hebben is er voor de zekerheid eerst een model van karton gebouw. (In diverse kleuren omdat het niet uit één vel kon worden gemaakt). Mijn inziens kloppen de maten precies! Deze 1e prefab past op de juiste locatie niet geheel in het diorama. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om nieuwsgierigen een blik naar binnen te kunnen laten werpen.

Mede doordat deze prefab niet rondom gesloten zal zijn vereist de constructie precisiewerk. Het geeft tenslotte ook zicht op de binnenmuren, de vloerconstructie en hoe het dak precies is opgebouwd. Al zal laatstgenoemde natuurlijk geïmproviseerd zijn. Dit vanwege het feit alleen al dat dit destijds een vage constructie moet zijn geweest. (Alles zat nog net niet vast met duct tape).


14-03-2020 |MEDEDELING: Er wordt momenteel heel hard gewerkt aan de 1e prefab en deze nadert de laatste fase van de bouw. Nu zijn jullie gewend dat er tussentijdse foto’s verschijnen van diverse processen, maar nu wil ik ‘dit’ graag in een ver gevorderd stadium tentoonstellen. Ondanks dat er heel hard gebouwd en gemoduleerd word, ben ik ook afhankelijk van wat overzeese bestellingen. Echt, het zal de moeite van het wachten waard worden, beloofd!!

Tekenen

Tijdens het verblijf in Libanon tekende ik heel veel om de tijd te doden. (Tijdens de wacht….). Een van deze tekeningen was van mijn meest favoriete band: The Rolling Stones. Deze tekening kopieerde ik destijds d.m.v. de wasco-methode en schilderde deze op de buitenkant van mijn prefab. Dit mag uiteraard niet ontbreken in het diorama. Zodoende moest er gegraven worden op zolder om deze tekening bovenwater te krijgen. Afgelopen week kwam hij tevoorschijn en was het zaak om deze in de juiste verhouding te krijgen.


Tussenstand

Vanwege de coronavirus en wat huiselijke verschuivingen, (Dochter kreeg haar eerste huisje) lopen de bouwzaken van het diorama anders dan de afgelopen maanden. Er word wel degelijk dagelijks geknutseld, maar even op gepaste wijze.

RENAULT

De zoektocht naar een Renault 16 is nog niet gestaakt, helaas! Een supergroot gebaar mocht helaas het probleem niet verhelpen. Het zat namelijk zo:

Enkele maanden geleden bezocht ik de Renault dealer van vriendin Marion, die in Hoorn is gevestigd. Zij verkopen en repareren daar niet alleen auto’s, zij dompelen hun klanten en bezoekers ook nog eens in een warm bad. Wat een ongekende hartelijkheid en oprechtste menselijke warmte tref je daar aan.

Onder het genot van een kopje koffie vergaapte ik mij onder andere aan de vitrine’s vol schaalmodellen van Renault’s, maar een exemplaar dat nodig is voor het diorama stond er niet tussen. Na dit gedeeld te hebben met de eigenaresse ging het gewone leven weer verder.

Tot van de week Marion op de stoep stond met een prachtig model van een Renault 16 in de juiste kleur. Nu kon ik haar – Marion- vanwege de corona niet omhelsen of zelfs maar koffie aanbieden, maar de dealer kon wel worden gebeld. Opnieuw een ontzettend warm gesprek volgde en het bleek dat zij voor mij opzoek waren gegaan naar de fel begeerde Renault 16. Uiteindelijk hadden zij deze via allerlei omwegen en relaties weten te bemachtigen. Dit is toch gewoon super lief!! Het is eigenlijk niet eens te omschrijven hoe dankbaar ik voor dit liefdevolle gebaar, deze prachtige gift, ben!!

Maar wat was het moeilijk om te zeggen dat het model niet de juiste schaal heeft. Ik schaamde mij aan de andere kant van de telefoon kapot, maar besefte dat een leugentje om bestwil toch wel zou uitkomen. (Het model zou immers niet in het diorama gaan verschijnen).

Even geduld A.U.B.

30-03-2020 | Beste mensen, niet alleen de Corona hakt erin, ook het eerste huisje van onze dochter en de daarbij komende interne verhuizing. Het appartement van dochterlief (en dochterlief zelf) vragen de nodige aandacht. Nu zij het ouderlijk huis heeft verlaten komt de grootste slaapkamer vrij en is derhalve gelijk gevorderd door Sebastiaan. (We hebben er nog steeds drie in huis). Dat betekend voor mij dus schakelen tussen een appartementje en twee slaapkamers die alle drie geschilderd en deels verbouwd moeten worden. Om een kleine voorstelling te geven: alle drie hebben 3 verschillende kleuren en alle drie verschillend behang……….

Tussen de bedrijven door wordt er wel degelijk doorgebouwd aan het diorama, zij het wel met voorhanden zijnde materialen. Mede door de corona en mijn medische status is het niet verstandig om gezellig te gaan winkelen in een bouwmarkt of modelbouwwinkel. Al zeg ik het zelf, de prefab’s zien er formidabel uit en zijn nagenoeg identiek aan die er ooit stonden!

Lees hier verder


%d bloggers liken dit: