Van A tot Z, deel 02

Muurschildering

Het meest opvallende deel van post 7-2 was wel de muur die voor de bunker stond. Deze had een prachtig en opvallende beschildering en gaf mij wat hoofdbrekers. Aan de hand van een duidelijke foto werd eerst de muur gemaakt, waarna er met een penseel een muurschildering op werd gekopieerd. De vlaggen en vaandels bleken niet zo’n probleem, maar het embleem in het middels was toch wel andere koek. Na meerdere pogingen, waarvan een hele stomme, want hij was eigenlijk heel mooi en toch was ik niet tevreden. Door eenmaal een poging te ondernemen het gehele embleem overnieuw te doen, beschadigde het teveel. Tenslotte was de ondergrond vrij poreus. Hetgeen mij plamuurwerk opleverde. Geen probleem voor mij op normale grote, alleen even een heel andere verhaal als dit in het klein moet gebeuren, maar het is uiteindelijk gelukt.

Het resultaat mag er wezen, het bouwsel verschilt niet veel met het origineel. Na uren zoeken kwam ik voor het zeildoek uit op een gewone papierenzakdoek van degelijke kwaliteit. (De enige echte Kleenex). Gedrapeerd op een stapel eenvoudige zandzakken verzadigde de zakdoek langzaam met verdunde lijm en bij heel voorzichtig boetserend kwam de gewenste vorm in beeld. De trap ligt er op deze foto ook afgewerkt bij. Er zijn door mij, helaas geen foto’s van gemaakt, maar de trap kwam er niet zomaar, daar ging heel wat gepuzzel aan vooraf.


November 2019

Het huis van Ibrahim is nagenoeg klaar. Tijd voor de aankleding en weathering (vuilmaken e.d.). Maar ook voor het maken van de druivenranken die tegen het huis opgroeiden. In de tussentijd kwamen er ook wat oude verlichtingsmogelijkheden uit de oude doos. Hierdoor moest het huis opnieuw worden aangepast en een leidingsysteem in de bodem van het diorama worden aangebracht. Na heel veel geduld ligt dit er zonder beschadigingen in en bij het uittesten brandde alle lampjes! Maar om de installatie van de verlichting netjes in het huis weg te werken is een ander dingetje.

Al bouwende aan dit huis vorderde ook andere delen van het diorama. Hierdoor had ik zoveel dingen opgestoken en geleerd dat er achteraf wel dingen aan het huis makkelijker en zelfs veel mooier gemaakt konden worden. Na veel wikken en wegen is er toch maar besloten om het zo te laten. Bijvoorbeeld leerde ik later pas een andere techniek voor het smeedwerk op deuren en zijraam. Mijn gebruikte wijze voor de deuren waren wel 10x moeilijker en intensiever dan die van het raam. En dan zie je dat het raam honderd maal mooier is geworden.


Materialen / tools

Gaandeweg kwamen er steeds meer tools en materialen tot mijn beschikking. Zo kreeg ik bijvoorbeeld van mijn gelaatsbehandelaar ‘Briez’ een grote bos droogbloemen mee. Hiermee kon een start worden gemaakt met wat begroeiing in het landschap. Maar verder ook kwaliteit verven en speciale coatings. Inmiddels was ook de, meer dan 30 jaar oude, hobbykist bovenwater gekomen. Daarin zaten nog bruikbare verven, maar de echte verrassing was wel de oude airbrush. In totaal twee zelfs, waarvan de meest kostbaarste niet meer tot leven kom worden gewekt. Die van wat mindere kwaliteit werkte nog wel en na een intensieve reiniging voldeed hij prima. (Overigens had ik door mijn aannemersverleden nog beschikking over klein-gereedschappen die goed van pas kwamen. Ook de tools uit een heel ver verleden deden het nog uitstekend, waaronder een uitgebreide Dremel-set).


Hoera

De afgelopen maand, de 31e om precies te zijn, was ik jarig en kon ik van de geweldige verjaardagsbijdrage, onder andere, de DAF YP 408 kopen. Een best wel kostbare jongen voor hetgeen je krijgt. Het is geen standaard bouwdoos en je moet best van goede huizen komen wil je dit soort klusjes kunnen klaren. (Lang leven Dremel en Repair-Care). Het heeft mij dan ook heel veel tijd gekost om het te bouwen zoals ik wilde. Gedetailleerde verslaggeving van dit prachtige model is te vinden op:☛ DAF YP408 / Pag. 01


Cadeautjes

Gaandeweg kwam er meer leven in het diorama en werd het ook tastbaarder voor blog volgens, waaronder veel Unifillers. Het zette mensen aan om eens te snuffelen tussen diverse spulletjes en zodoende kwamen er drie leuke aanhangers. Van twee open aanhangers werd een complete gemaakt en het waterwagentje ging voorlopig even tussen de groeiende voorraad met aankledingsspulletjes. De restanten van het ene wagentje verwerkte ik als weggegooid afval in de begroeiing. Er lag dan wel in het echt geen aanhanger in de struiken, maar veel zal het niet gescheeld hebben. Het was daar destijds niet ongewoon om alles maar over de schouder in het landschap te gooien.


Creativiteit

Alles blijkt wel op schaal te koop te zijn, minus natuurlijk dat wat er nodig is voor een Unifil diorama :-). Niet is dit alleen te kostbaar, het is natuurlijk veel leuker om de dingen zelf te maken. Zo kwam een diorama bouwer op Youtube met het idee voor de drums en het hoge gras. Verder heb je daarbij creativiteit en veel geduld nodig. En niet te vergeten, handige handjes. Wat zou er zonder creativiteit zijn gedaan? Op onderstaande foto’s zie je bijvoorbeeld de zelf gemaakte ‘drums’ in de aanhanger staan en daaronder een geplet exemplaar. Waar BBQ schalen al niet handig voor zijn.

De Unifil dingen zijn dan nagenoeg niet voor handen, heel veel andere zaken wel. Maar ook daarvoor geld dat het om de te besteden Euro’s gaat. Maar zaken zoals strooisels, steentjes enz. enz, daar moet toch echt de portemonnee voor worden getrokken.


December 2019

Nu de 3 basis delen, de huizen, het kotje en onder andere twee voertuigen en wat neven zaken deels gebouwd zijn, werd het zaak om het landschap meer vorm te gaan geven. Het moest uiteindelijk wel in elkaar te passen zijn en samen één geheel gaan vormen. En nog veel belangrijker, de delen moeten niet alleen zo naadloos mogelijk tegen elkaar passen, ze moeten ook nog eens individueel bezienswaardig zijn! Om dat te verwezenlijken zijn de kopse kanten die op elkaar aansluiten, eerst samen op één deel bevestigd. Pas nadat alles 100% na wens was en deels voorzien was van bodembedekking, kon één kopse kant worden verwijderd en aan het volgende deel worden bevestigd.

Lees hier verder