Nekaf / pag. 01

-Foto: Henk Schoenmakers- (Henk is eigenaar van deze prachtige Nekaf, die hij zelf heeft gerestaureerd).

Gepikte inleiding van Wiki

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Koninklijke Landmacht aanvankelijk jeeps uit Amerikaanse dumpvoorraden. Begin jaren vijftig zocht het Ministerie van Oorlog een opvolger. DAF ontwikkelde de DAF YA-054 terreinwagen, die echter te duur werd gevonden. De keuze viel op de Willys M38A1 van Willys-Overland. De totale order bedroeg 4000 stuks. Wegens de economische positie van Nederland werd overeengekomen dat de voertuigen bij Nekaf zouden worden geassembleerd, en dat ook onderdelen van Nederlandse leveranciers zouden worden toegepast. Om te kunnen voldoen aan de Nederlandse verkeerswetgeving werden enkele wijzigingen doorgevoerd; onder andere werden richtingaanwijzers toegevoegd.[1]

De eerste Nekaf Jeep werd op 28 mei 1955 afgeleverd. Aanvankelijk leverde Nekaf 55 stuks per week af, maar de fabriek kreeg het druk met de assemblage voor Simca, en de productie zakte in naar 27 stuks per week. Drie jaar later werd Nekaf geliquideerd[2] en werd de assemblage gestaakt. Er waren toen 5676 stuks afgeleverd.[1] Tussen 1958 en 1962 assembleerde de Dordrechtse firma Kemper & Van Twist een kleine serie van de Nekaf Jeep. De naam bleef ongewijzigd. In totaal zijn er circa 7500 exemplaren van dit type jeep gemaakt.

Ook een hele leuke tip: https://www.strijdbewijs.nl/jeep/jeep.htm


In het diorama komen vooralsnog twee Nekaf’s, waarvan eentje een hele belangrijke rol speelt. Zie: Nekaf. Als je dit verhaal hebt gelezen snap je wel dat dit ook een ‘knap’ model moet zijn, het staat immers op de voorgrond van een heel spannend moment. Het mooiste komt nog: Dit model is zelfs geschonken door de onderhavige officier Cor Aalbregt!! Het andere model is geschonken door Henk Schoonberg (de derde Henk op rij!!). ‘Deze’ Henk deed afstand van zijn reeds gebouwde Willy’s, puur en alleen omdat hij mij dit gunt, wauw.

De bouwdoos

De start

26-02-2020 |De afgelopen week is er een start gemaakt met de bouw van de NEKAF. Zoals reeds vermeld heeft het model niet zo gek veel onderdelen en ligt de wens er om gedetailleerder te bouwen met een photo-etch upgrade. Zolang deze upgrade set nog niet voorhanden is kan er (helaas) nog niet zo gek veel worden gebouwd. Tot op heden zijn enkele, op de foto weergegeven, onderdelen in elkaar gezet en van een grondlaag voorzien.

Geduld

Geduld is een schone zaak. Natuurlijk was het leuk om, voor binnenkomst van de photo etched onderdelen, een beginnetje te maken met het bouwen. Maar nu blijkt dat het niet zo erg handig was. Diverse aangebrachte onderdelen moeten nu verwijderd worden, waaronder ook die reeds netjes geschilderde zijn. Maar nogmaals: het was leuk om een beetje te knutselen.

Photo Etch

Oefening baart kunst, zeggen ze. Er moet nog heel veel geoefend worden, alleen is dat wel lastig als je niets omhanden hebt om op te oefenen. Tenslotte is het kostbaar om zomaar iets te maken met photo etched onderdelen. Het leren zal gaandeweg moeten gebeuren in de praktijk.

Niet ontevreden, doch ook niet helemaal tevreden. Op de foto’s zie je veel meer dan als het voor je neus ligt, zelfs onder een loep! (Of de volgende keer wat minder scherpe foto’s maken!). Feit blijft dat je op de foto’s meerdere minpuntjes ziet. Zoals nog veel vijlsel, lijmresten en haakjes van bevestigingspunten waarmee de photo etched onderdelen in het frame hebben gezeten. Nu zal dat straks wel onderhanden worden genomen en later in het diorama totaal ondergeschikt zijn, maar voor mijzelf moet dit gewoon het liefst 100% goed zijn. (Ook al besef ik heel goed dat dit met reuma handen niet mogelijk is, dan maar 99,9%).

TIP: Maak eerst het photo etched onderdeel voordat je het te vervangen deel van het schaalmodel verwijderd! Mocht het zo zijn dat als het photo etched deel teveel beschadigd, of onvindbaar ‘wegschiet’, heb je in ieder geval het onderdeel in de originele versie.

25 juli 2020 | Inmiddels zijn de onderdelen langs de spuiterij geweest en gaan deze delen tientallen malen door mijn vingers heen om met een penseel verder af te werken. Diverse onderdelen pas ik tussentijds regelmatig want het zou zonde zijn als er na een likje verf nog wat aan bijgewerkt moet worden. Ik constateer toch wel dat niet alles netjes past. Ook zijn er meerdere onderdelen waar ik nog geen toevoegingen voor heb kunnen vinden. Denk hierbij aan de onderdelen die een Nekaf onderscheiden van de originele Willy’s. Het zoeken is nog naar reflectoren en knipperlichten. (Op het rechter scherm is reeds wel een onderdeel van restmateriaal gefabriceerd om een van de reflectoren op te monteren). Ook zal er nog een radio unit in moeten komen en er komt vast nog wel iets naar boven wat ook ontbreekt. Inmiddels is de FN MAG onderweg naar Zoetermeer. (Ben benieuwd of deze wel door de douane komt). Waar mijn ‘kunnen’ stopt, lijm ik het onderdeel vast.

Nu rijst bij mij nog de vraag of ik wel of niet de motorkap vast ga zetten. Het motorblok heeft al heel wat aandacht gekregen en het is best zonde als dit niet meer te bekijken is.

Anti-onthoofdingsstang

Een watte?? Een anti-onthoofd-dings-stang! Hoe zou je ‘wire anti-decapitation device’ anders moeten vertalen?
Vandaag, 01 augustus 2020, was er naar aanleiding van wat foto’s overleg met de hoofdrolspeler van de Nekaf, je weet wel, onze kapitein. Bij het bestuderen van wat foto’s was er een ‘stang’ o.i.d. aan de voorzijde van enkele Nekafs te zien. Aldus onze kapitein had hij een voorliefde om rond te rijden met een neer-geklapte voorruit, hetgeen levensgevaarlijk is. Er zou maar zo’n grappenmaker zijn die een staaldraad over de weg spant.

Om die reden had hij opdracht gegeven aan zijn monteurs op de CC post dergelijke anti-onthoofdingsstangen op de voorbumpers te lassen. Dit was niet volgens de regels en als de Nekafs van een grondig onderhoud en inspectie terugkwamen van het hoofdkwartier, waren deze anti-onthoofdingsstangen er weer afgesloopt. Zodoende hadden ze een trucje bedacht met de vlaggenstokhouders. Door die rechtop te zetten kon daar een lange paal in worden geschoven en was het probleem verholpen.

Nog dezelfde avond kwam er een mooi stukje t-profiel uit de kast vallen en werd de ‘kleine’ Nekaf ook van een anti-onthoofdingsstang voorzien. Het is mijn vrije keus om er wel iets degelijks van te maken en zeker niet de mooie vlaggenstokhouders daarvoor te vernielen. Zodoende beschikt de Nekaf nu over een anti-onthoofdingsstang die wel zou hebben gewerkt. Het rare is wel dat die dingen zo hoog waren dat zij in de vuurlinie van de mitrailleur stonden. Heeft men nog nooit van ‘terugkaatsen‘ gehoord?

Lees hier verder

Home

dscn1994-1

Donatie

Voor een kleine bijdrage om mee te helpen bij de realisatie van het diorama.

€ 5,00