Van A tot Z, deel 10

Juli 2020

Het diorama is vanaf nu (deels) ingepakt. Ondanks dat de Ⅲ bouwdelen in de vitrinekast staan trok het toch stof aan en omdat het moment nog niet daar is voor plexiglas, is er voor deze optie gekozen. Van alle drie de delen is één zijde open gebleven waardoor zij, weer terug op hun plekje in de vitrinekast, te bewonderen blijven.

Verder is het ook een goede graadmeter om te kijken of er niet teveel afwijkingen in de omtrek van ieder deel aanwezig is, wat het plaatsen van een transparante stofkap zou bemoeilijken. Tot zover zal dit in de toekomst niet al teveel problemen gaan geven. Er is gekozen voor goedkoop polystyreen, waarbij de verbindingen netjes zijn verlijmd en de naden zijn gekit. Verder is dit materiaal licht in gewicht, wat het constante verplaatsen leuk houd. Het lijkt wel een kijkdoos!

Maar als je het op deze manier ingepakt op tafel neerzet is het een enorm gevaarte. Dat gaat nog wat worden als dit, zoals gepland, vervoerd moet worden. Denk hierbij aan speciale veteranendagen en reünies waar ik het graag kom laten zien. (Dat oranje geval op de achtergrond staat tijdelijk model voor de boogtent).

Vlak voor het publiceren van deze pagina kwam de schokkende ontdekking dat er alleen vanaf de voorzijde foto’s zijn gemaakt. Omdat het steeds meer vrouwkracht vraagt om het diorama in zijn geheel op tafel te krijgen is besloten om foto’s vanaf die zijde op een later tijdstip te plaatsen. Mijn welgemeende excuses hiervoor.


BOUWDEEL Ⅲ

Het is nog wat aan de kale kant, maar dit deel wordt uiteindelijk een van de groenste. Vele bomen, struiken en andere soorten begroeiing zullen zachtjesaan worden toegevoegd. (Het verguisde plantje, in de linker hoek van de 3e foto, zal uiteraard vanaf de weg geheel aan het zicht worden onttrokken. (Zit er trouwens verjaring op drugshandel?).

Zoals eerder beschreven (Van A tot Z, deel 09) heeft de wijze waarop de prefab’s geplaatst moeten worden veel tijd gekost. De wijze waarop is bekent en nu werd het tijd om de juiste plek te vinden. Nadat deze eindelijk was gevonden moesten de prefab’s voor het oog en niet te vergeten, makkelijk demonteerbaar, op rotsblokken (vastgezet met cement) worden geplaatst. Ook het leven onder de prefab’s ging gewoon door, al was de begroeiing uiteraard niet zo hoog. Tevens is de locatie voor de boogtent en de watertoren gemarkeerd.

Een beangstigen klus was die van de voorbereiding van de elektrische installatie. In de reeds geprepareerde grond moesten leidingen worden aangebracht. Dit werd gedaan met hulp van een 60 centimeter lange speedboor. Met stalen zenuwen en een emmer vol engelengeduld hebben de rechter prefab en de boogtent elk één aansluiting gekregen en de grote prefab heeft er twee. De verdeelkast bevindt zich straks in het ‘gat’ aan de voorzijde. (De pvc leidingen zijn overigens groot genoeg om er meerdere elektrodraden in door te voeren).

Verder hebben de rotsen en stenen een eerste wethering behandeling gehad. (Op de foto’s hiervan vallen de kleuren fletser dan dat het er in werkelijkheid uitziet. Daar moet nog iets op gevonden worden). Tevens is nog niet alle grond voorzien van de eerste laag begroeiing. In totaal gaan er meerdere lagen aangebracht worden voordat het hogere gras geplaatst wordt.


Bomen klimmen

Het begon met een van de foto’s van Ger van de Sande, waarop hij poseert in één van de olijfbomen. Naast een goed beeld op een deel van de takken was het ook leuk om hem te vereeuwigen in deze boom. Inmiddels is deze boom nagenoeg klaar, alleen Ger mist nog een arm en zijn hoofd…. (De volgende boom zal ik stap voor stap vastleggen. Dit zal ook verklaren waarom het maken zo verschrikkelijk veel tijd kost. De takjes zijn er namelijk stuk voor stuk in aangebracht. Godzijdank niet de blaadjes… 🙂 ).

(Onze dochter waarschuwde mij vooraf: ,,koop niets bij Wish want of het komt nooit aan of je krijgt een veel minder goed product!”. Na weken de vele verkooppraatjes en plaatjes te hebben afgespeurd kwam ik eindelijk het felbegeerde product voor een prijs binnen het budget tegen. Tegen alle waarschuwingen in toch besteld. Dat gebeurde een heleboel weken geleden en toen er gisteren een pakje voor mij werd bezorgd was daar even het bekende ‘huh’ momentje. Belangrijker in dit verhaal is: Het is het originele product waar mijn eerste keus naar uit ging, wij van Unifil Diorama zijn heel blij!).


Hoe dan?

Eidelijk de langverwachte onderdelen en tools bij elkaar en blijkt dat er twee verschillende voorbeelden en modellen van de M113 door elkaar zijn gehaald. HOE DAN? Meer hierover lees je in: IDF M113 AMEV.

Tja, dan maar opnieuw de M113 de vitrinekast in. Gelukkig zijn de Photo etched onderdelen voor de Nekaf ook binnen en kan daaraan verder gebouwd worden. Tenslotte is dat ook een leuke en flinke klus, ben zo benieuwd of het vinden van een ‘gelijkende’ kapitein gaat lukken.


Tussenstand Nekaf

Dagelijks gaan vele onderdelen van de Nekaf door mijn vingers en inmiddels zijn er vele onderdelen op hun plekje beland. Voor meer: ga hier naar de sub-pagina van de Nekaf.

AFKNAPPER

31-07-2020 |Ik was gisteren echt super teleurgesteld en boos. Het is nu eenmaal zo dat ik mij niet alles kan veroorloven en wel 10x nadenk eer er iets besteld word. Maar voor de Nekaf had ik het er helemaal voor over. Er moest gewoon een FN MAG met affuit komen. Nou, die kwam gisteren binnen. Wat een teleurstelling was dat. Kan er nog woest om worden!!

Lees hier verder


%d bloggers liken dit: