Van A tot Z, deel 12

Oktober 2020

Het is inmiddels begin oktober en aan het diorama in z’n geheel zit niet zoveel vooruitgang. Er is de afgelopen maanden vooral veel gewerkt aan twee voertuigen, namelijk de NEKAF en de IDF M113 Command. Af en toe komt er een bouwdeel uit de vitrinekast en word er wat vegetatie aangebracht. Zoals al vele malen eerder verteld vergt dit héél véél tijd en is het een helse klus. Het is aan de andere kant nog steeds leuk omdat vegetatie het diorama een heel andere look geeft.

Diashow

09-10-2020 | In de diashow is de tussenstand van vandaag te zien. Er zijn wat bomen bijgekomen en op het achterste bouwdeel wat meer vegetatie. Maar waar nu de meeste aandacht wel naartoe gaat is de met golfplaten bedekte boogtent. Er is vanochtend voor gekozen om de nog in aanbouw zijnde boogtent in het diorama op te nemen. Er moet nog héél veel aan gebeuren maar het is eindelijk gelukt om het frame en de koppelingen hiervan in de juiste verhoudingen te maken. Zie: Boogtent.


Kleurverschil

Wie ook de pagina van de IDF M113 Command op de voet volgt hoeft dit stukje tekst niet verder te lezen. Maar er is een heus kleurverschil in het oude gekochte flesje verf en de nieuwe. Dit is zachtjes uitgedrukt: “BALEN”. Het verschil is echt te groot om het maar zo te laten. Modelbouwenzo doet inmiddels haar best voor een oplossing en als het niet lukt gaat er een mailtje uit naar Vallejo.


Bomen

De derde boom is ook klaar en past mooi op de geplande plek. Hieronder een diashow van A tot Z.

Decoratie

Ben naarstig op zoek naar inspiratie om decoratieve spulletjes te gaan maken. Er zit hier en daar al het nodige in het diorama verwerkt maar dat is nog maar een fractie van wat er uiteindelijk in komt. Er is al heel veel verzameld en ligt netjes in laagjes te wachten om geverfd te gaan worden. Zo kreeg ik vandaag, via marktplaats, een olielampje. Nu eens gaan kijken of daar een echt lampje in te friemelen is.

Ook kwam er wat leuks uit de archieven van de overbuurman. Hij vond nog een ezel en een hond in de juiste schaal en zijn prachtig gedetailleerd. Dat word nog een hele kluif om die goed te schilderen.


Boogtent

Boogtent staat links onderin.

Een markant bouwsel op ons terrein was wel de met golfplaten bedekte boogtent. (Waarvan het zeildoek over de bunker, voor het kotje, was gelegd en door de zon totaal was verkleurd). Het heeft mij heel erg veel puzzelwerk en creativiteit gekost om tot een plan van aanpak te komen. Allereerst is er plattegrond, op exacte schaal, op een A4-tje van het aluminium frame getekend. Hierop werd met Evergreen -polystyreen- het buizenstelsel en de verbindingsstukken gelijmd. De verbindingsstukken zijn net als in het origineel voorzien van insteekpunten om zodoende een stevig geheel te vormen. Die verbindingstukken zijn gemaakt uit een vierkant staafje en net zolang gevijld tot een net resultaat. Over dit, nog steeds vlakke frame, werden de golfplaten gelijmd en drie maal gespoten. (Zwarte primer, aluminium, matte vernis).

Nadat alles netjes, in vlakke vorm, was gedroogd is dit heel langzaam in positie gebogen. Niet in één keer maar verdeeld over de dag in kleine beetjes. Omdat de spanning toch te hoog bleef en het daardoor met verlijmen niet zou lukken op de vloerplaat, is aan beide zijden een klein hoekprofiel aangebracht. Na droging hiervan vingen deze de laatste spanningen op.

AFV CLUB HONG KONG

16-10-2020 |Dat gebeurt je niet dagelijks, een persoonlijk pakketje uit Hong Kong! De uitvraag voor het gewenste onderdeel op de M113 was ook bij de AFV CLUB beland en je raad nooit wat er gisteren werd bezorgd? Juist, het frame met het bewuste onderdeel. Dat noem ik nu eens service met heel veel ++++++++++++.

NOVEMBER 2020

De afgelopen weken zijn er een paar donaties binnen gekomen en daar zijn wat leuke items voor aangeschaft. Onder andere een dubbeldeurs koelkast en een wasgelegenheid, beiden voor in de boogtent. Hier en daar zijn is er in het diorama weer wat hoog gras en overige vegetatie aangebracht. Mondjesmaat wordt er tevens aan de M11 gewerkt. Het zijn vooral kleine dingetjes die niet opvallen maar het geheel straks compleet maken.

Lees hier verder

%d bloggers liken dit: