Van A tot Z, deel 08

Daar zijn ‘ze’ dan, de prefab’s. De een is nagenoeg klaar terwijl de ander nog in aanbouw is. Zoals eerder genoemd staat één prefab deels in het diorama waardoor een blik in ons slaapvertrek mogelijk is. Aan nagenoeg alle details wordt gewerkt, tot aan de spannende lectuur toe. Weliswaar zijn dit geen kopieën van de juiste jaartallen en de mooie dames van 1982, maar wie zou zich daar druk om maken. Ik in ieder geval niet.

Ook voor de bouw van deze twee prefab’s geld hetzelfde als bij het gehele diorama, alles valt en staat bij de juiste info / foto’s. Nu mag ik in deze een hand in eigen boezem steken want het voor mij gebruikte voorbeeld bleek later over een veel scherper / duidelijker exemplaar te beschikken. Hierdoor zit niet alles op de juiste plek……..

Mede door de onscherpte van de foto zijn de kleuren niet correct weergegeven en is het mijn vrije interpretatie geweest die voor -medium bauw- heeft gekozen. De foto laat slecht een klein deel van de prefab zien, het deel waar ik zelf sliep op dat moment. Het rechter deel is eveneens een verzonnen plek en er moet nog vorm worden gegeven aan de lege hoek naast de toegangsdeur.

Prefab nr. 01

De volgende foto’s zijn uiteraard vele malen leuker om te bekijken maar over de buitenkant valt ook wat te vertellen. Zo is alles zo natuurgetrouw mogelijk gemaakt. Zo staat de prefab op een stalen H-profiel en is het zinken dak qua constructie correct gebouwd, ondanks dat het tijdens de daadwerkelijke bouw eerst een plat dak was. (Wat overigens bij prefab 02 goed zichtbaar is). let verder op de aluminium schuiframen en de door mij aangebrachte muurschildering. Waar het hart vol van is!

Mijn slaapplekje in 1982

Zoals te zien op de twee bovenste foto’s komen het verleden en heden dicht bij elkaar. Er zijn nog diverse dingetjes die toegevoegd gaan worden dan wel enige aanpassingen vereisen. Niet helemaal zichtbaar, maar de reparatiestukken op het dak (foto 01) waren er niet voor niets. De door het lekwater veroorzaakte schade in het plafond zijn uiteraard aanwezig.

Vanwege een hoog gehalte aan ‘stoute’ plaatjes is het grootste deel van deze kamer-zijde niet voor alle kijkers geschikt. (M.u.v. de knuffelbeer).

Prefab 02

Bovenstaande prefab is nog in aanbouw. Om ook daar een goeie inkijk in te hebben is er een uitsparing in de buitenwand en in het dak gemaakt. Zoals er reeds eerder is gemeld was het dak eerst plat en in een later stadium aangepast naar een zadeldak. Zowel het op rachels bevestigde plafondsysteem als het oude platte dak zijn goed zichtbaar. Tijdens mijn aanwezigheid lagen er ook golfplaten op het dak, die weer deels aan een verlengde toegang waren geconstrueerd. Waarvan de reden mij ontbreekt.

Aan deze zijde bevond zich de entree, een entree die nog zal worden ‘verlengd’ conform het origineel. Wie door de openingen van het venster en de toegangsdeur kijkt ziet op de achtergrond een plattegrond van het Unifil gebied. Het plaatje is niet geheel conform het origineel omdat deze fijne kunst van schilderen niet lukt vanwege de reuma.


NEPBATT

Na deze pagina op de Facebookgroep “United Nations Peacekeepers” te hebben gedeeld ontving ik een foto van Bijay Narsingh Rayamajhi, een NEPBATT veteraan. (Nepal). Hij was de commandant die de post in 1985 overnam. Van hem ontving ik de volgende foto.


02-05-2020 | Achter de schermen word er hard gewerkt aan de voorbereidingen van het laatste bouw-deel. Het deel waarop de prefab’s worden geplaatst en de boogtent met watertoren zullen komen. Het deel waarop/waarin wij het grootste deel van onze tijd doorbrachten. Het zal het meest uitgebreid en gedetailleerde deel zijn, mede door de ‘inkijk’ in alle bouwsels. (M.u.v. de watertoren, want dat geeft zo’n natte boel). Zo beraad ik mij om een SPOED soldeercursus te gaan volgen bij MUCO in Amsterdam. Dit om het frame van de boogtent en het onderstel van de watertoren zo natuurgetrouw te kunnen maken. Hoe handig ik ook ben, solderen is nooit mijn ding geweest. (Waarschijnlijk omdat elektra nooit mijn interesse heeft gehad).

mede die desinteresse voor elektra is ook mijn kunnen hierin nagenoeg 0,0. Om die redenen leg ik de komende verlichting in het diorama dan ook aan met een eenvoudig kliksysteem.

Maar goed, er wordt hard gewerkt aan deel 3 en zodra dit toonbaar is zullen ook de eerste foto’s gaan verschijnen.

Lees hier verder


%d bloggers liken dit: