DAF YP408 / Pag. 01

De DAF YP – 408 is een Nederlands pantservoertuig en in daadwerkelijk dienst van 1962 tot 1988. Het voertuig is in meerdere uitvoeringen gebouwd, maar waar ik het meest mee te maken had was het ‘standaard pantserinfanterie voertuig’.

Geïnteresseerd in de DAF YP408? Kijk dan op: DAFYP408.NL

7-11-2019 En dan is het eindelijk zover. De verjaardagsbijdragen waren (ruim) voldoende om eindelijk het bouwpakket van de YP408 te kopen. (Ik heb het doosje stiekem geopend en schrok toch wel van de onderdelen in giethars. Iets wat mij totaal onbekend is).

09-11-2019 Gisteren ben ik gestart met het plaatsen van het interieur, ondanks dat het grootste gedeelte niet zichtbaar zal zijn na het plaatsen van het bovendek. (Het bouwen is uiteraard super leuk en oh zo herkenbaar). Ik begon pas na het uitvoerig inlezen hoe met giethars om te gaan en vond de voor mij perfecte manier: ‘slijpen’. Nu sla ik de waarschuwingen over giethars niet in de wind en voor het venijnige stof werkte ik als volgt: tussen mij knieen hield ik het eindstuk van de bouwzuiger gekneld en vlak hierboven sleep ik het onderdeeltje (ruw) uit het gietframe. Ook bij het precisie-vijlen bleef het te bewerken deel boven het eindstuk van de stofzuiger.

Domper 1

En toen kwam er even een dip, de bouwdoos blijkt niet compleet!! Er missen (nu al) belangrijke onderdelen, maar wat wil je voor je €107,- !!!. Na de aanwezige onderdelen 5x te hebben gecheckt volgde een mail naar de verkoper. Ben benieuwd naar hun reactie. (Wat trouwens ook verschrikkelijk slecht is, de bouwbeschrijving. Daar is bijna geen touw aan vast te knopen!).

Om toch iets te kunnen doen vanavond heb ik het interieur alvast in de primer gezet. Op het eerste gezicht hoeft er weinig geplamuurd of hersteld te worden!! (En ja, er ontbreekt nogal wat aan interieur, maar dat kan mij nu niet zoveel schelen. Het model staat (centraal) in mijn diorama, maar zal niet van heel dichtbij te bewonderen zijn). Zo moet ik er ook nog een paar nachtjes over slapen of ik wel of niet dingen ga aanpassen die dadelijk absoluut niet zichtbaar zijn.

16-11-2019 (04:00 uur) Normaal gesproken zou ik er nooit een tijd bij zetten. Maar voor deze keer een uitzondering…. Ik kon de slaap echt niet vatten en vermaakte mij maar noodgedwongen met het interieur. Dat moest toch een keertje groen worden :-). Dus bij deze.

(17-11-2019 De goede Sint en de onze kindervrienden zijn weer in het land en schijnbaar had ik mij opgegeven voor een wakker-blijf-marathon. Nog even en ik tik de 48 uur aan! Maar daardoor wel veel tijd om aan de modellen en de YP te werken. Ondertussen is de stoffering netjes op kleur gebracht en na droogtijd super vies geworden door de zwarte ‘wash’. Dat is slechts een beginnetje, want die dingen waren mij daar toch vies!)

19-11-2019 Vandaag zijn de niet in de doos aanwezige onderdelen door MR Modellbau alsnog geleverd. Zo te zien zonder schade en kan er binnenkort weer verder gebouwd worden.

21-11-2019 Ook weer zoiets, je gaat het never nooit zien in het diorama, maar omdat het oh zo leuk is ben ik de afgelopen dagen al uren aan het pielen met het dashboard. Nog wat extra glans in de metertjes en dan vind ik het wel genoeg.

Tussenstand

24-11-2019 De afgelopen week heb ik zeker niet stilgezeten. Onder andere veel werk verzet aan de YP en vandaag durfde ik het aan om de eerste zes van acht wielen te installeren. Nu paste de wijze van wielophanging precies in een ander stukje diorama in aanbouw en dat leverde wat grappige plaatjes op. (Voor de techneut: de wielen zijn verlijmd met Poly-Max High Tack).


6 of 8 ?

Gisteren plaatste ik de bovenstaande foto’s op de Nederlandse Unifil pagina van Facebook, wat terecht een storm van opmerkingen opleverde. Tja, want een YP heeft namelijk 8 wielen en niet 6! DUH! (Ik had er natuurlijk wel bijgeschreven dat het om een voertuig in aanbouw gaat, maar wie leest dat nu!?).

Dus kon ik niet anders dan vandaag de neus en de voorste wielophanging installeren. Maar dat ging verre van soepel, eigenlijk helemaal niet soepel. De ‘neus’ bleek in verhouding met de romp wel 2mm verschil te hebben, er moest dus worden opgevuld. Maar waarmee? Nu ben ik al jaren een expert geweest op het gebied van houtrot-saneren en ook daar was het soms gepiel. Het bleek de oplossing van de eeuw. Het resultaat is super!!

Repair Care

Dat is nog eens leuk!! (Zachtjes uitgedrukt). De producent van het gebruikte product heeft contact opgenomen en gevraagd naar wat meer info en foto’s. Als dank krijg ik een heuse koker toegestuurd!!

LEES VOOR GEBRUIK DE GEBRUIKSAANWIJZING!!
GEBRUIK ALTIJD DE VOORGESCHREVEN BESCHERMINGSMIDDELEN

27-11-2019 En vandaag is de kap succesvol bevestigd, zonder enig probleem kwam deze nu op haar plekje te liggen en rest alleen nog het dichten van de kier naar de ‘neus toe. (Wat gisteren aan de onderkant met Repair Care is gedaan levert aan de bovenkant een idem naad op. Hier laat ik mijn gedachten nog even een nachtje op rusten).

Lees hier verder

%d bloggers liken dit: