Van A tot Z, deel 15

Oktober 2021

De YA-328

Gisteren, 16 oktober, ging de reis naar Delft om op een carpoolplaats de YA-328 eindelijk in ontvangst te nemen. Aldaar waren een mannetje of 15 aanwezig om het prachtige schaalmodel van Robert van Raamsdonk in ontvangst te nemen. (Robert draagt in een paar dagen, op diverse plekken in het land, het model persoonlijk over om beschadiging bij verzending te voorkomen). Aldus de maker van dit moois werden er maar enkele in de witte versie geleverd.

Thuis aangekomen bleef het model nog één dagje in de verpakking om er nog even van te genieten en er zeker van te zijn dat de handjes het tere model durfde aan te pakken 😀. Het model zat perfect verpakt in een showcase en het koste niet echt veel moeite om het met twee kleine schroefjes te verwijderen van de bodemplaat. (In de verpakking zat overigens een gesealde sheet met alle benodigde decals voor zowel de groene als de witte versie).

Aan mij de taak om de komende weken de YA-328 om te toveren naar de staat zoals hij rondreed in Libanon. Dat houd in dat er helaas ”gesloopt” moet worden en er andere witte laag verf wordt aangebracht. (Zo wit als hij nu is doet pijn aan mijn ogen). Het gaat net zover als wat er met de YP-408 is gebeurt en zal vele uurtjes bouwplezier gaan opleveren. Het is sowieso een uitdaging om aan een reeds gebouwd model te knutselen want daar ontbreekt nog alle ervaring mee. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de YA-328 dienst gaat doen als waterwagen in het diorama.

Bijna geen verschil, toch….?

December 2021

We zitten alweer in de laatste maand van het jaar 2021, ruim 28 maanden na de start van de bouw van dit unieke diorama. Het heeft even stil gelegen maar de afgelopen weken wordt er driftig geknutseld aan allemaal kleine toebehoren. Denk aan munitiekisten, kratjes, flesjes, blikjes, keuken toebehoren, gereedschapskisten, gereedschap, ezeltje, koelkast, wpapens, vuilniszakken, enz. enz.

Ondanks dat de MAG van leverancier LEGEND enorm tegenviel (de schaal verhouding klopt niet) is er toch gekozen om het nog een keer te proberen voor de 84mm Carl-Gustaf M3. Ook hier zijn er twijfels over de verhouding doch is het model wel super gedetailleerd. Echter ontbreekt de standaard en is de meegeleverde munitie totaal niet in verhouding.

Omdat het bovengenoemde allemaal klein spul betreft en het tot dusver grotendeels in de primer staat is er geen foto toegevoegd.

UPDATE: Naast het geknutsel was ik begonnen met een tweede poppetje en deze ook gelijk helemaal af te maken. Het is een leerproces geworden. Na vele uurtjes leerzame stof te bekijken over wat er allemaal bij komt kijken om een gezicht te schilderen durfde ik het aan. Het is niet zoals ik gehoopt had at het zou worden maar ben niet helemaal ontevreden met het eerste resultaat. Dus vooral niet inzoomen S.V.P.!

Tot zover het eerste stukje van dit deel, kom gerust af en toe langs want voor je het weet is er wat nieuws toegevoegd. Groetjes, Rianne


Donaties

Inmiddels draait de voortgang van het diorama voor een groot deel op donaties. Daar waar in het begin veelal gebruik werd gemaakt van allerhande materialen kon er niet meer aan ontkomen worden om materialen en modellen te kopen. Mede door geweldige donateurs kan er nog driftig gebouwd worden maar is het einde van de bouw nog (lang) niet in zicht. Ik doe hierbij dus een dringend beroep op u.

Onder iedere pagina staat een link naar de mogelijkheid om te doneren via PayPal en daar blijkt -toch- het e.e.a. aan transactiekosten te worden doorberekend (€0,48 per transactie). Derhalve kunt u ook rechtstreeks op mijn bankrekening storten onder vermelding van: Bijdrage Diorama op rekeningnummer: NL19 RABO 0339 2024 08.

Lees hier verder:

%d bloggers liken dit: