Van A tot Z, deel 14

September 2021

Eindelijk nieuws vanaf het dioramafront. Door logistieke problemen heeft de bouw een flinke poos stilgelegen. De ‘hobby’ was onder andere dusdanig uit haar jasje gegroeid dat er actie moest worden ondernomen. Het oude kantoortje van 3 x 2 was al in verval aan het raken toen er (bijna) twee jaar geleden gestart werd het knutselen en dat liep volledig uit de hand.

Verbouwen

In het verleden werd in deze ruimte stevig gerookt en is de toch al krappe ruimte volgelopen met allerhande spullen. Door de enorme aanwas van materialen voor het diorama nam dit hand over hand toe. Daarbij was een van stukloper gefabriceerde spuitcabine zonder afzuiging achteraf ook geen slim idee, werkelijk alles lag, naast stof, onder een dun laagje spuitnevel. Niet te vergeten: de ruimte had ook nog een privéfunctie naast het diorama.

Nieuwe inrichting

Zodoende ging alles, voor onbepaalde tijd, netjes schoongemaakt in dozen en kon het hok aangepakt worden. Zo ontstond er een strak wit geschilderd en overzichtelijke ruimte. Het werkplekje met de pc, printer en zo stond er weer fris bij. Nu was het puzzelen en dromen over het hoe en wat met de hobby. En daar zorgde geheel onverwachts Libanon maatje Henk Haasjes, d.m.v. een enorme donatie, voor. Door deze donatie is er overzicht, kan er schoon worden gewerkt en blijft vooral de rust in de ruimte aanwezig. Zo is er nu een heuse spuitcabine met afzuiging naar buiten, een hobby-Zone, een make-up zone 😊, bergruimte en als laatste een plekje voor het vrijwilligerswerk. (Waarvoor de uitrusting ad hoc paraat moet zijn).

De spuitcabine en de hobby-zone zijn mogelijk gemaakt door de donatie van Henk Haasjes.

Nadat al dit moois was voltooid ging helaas de reuma opspelen en zorgde voor handjes die ‘s-avonds niet meer wilde doen wat zij moesten doen. Al hoewel het diorama pontificaal in de woonkamer aanwezig is kwam het de afgelopen maanden niet verder dan er alleen maar naar kijken en wegdromen. In die tussentijd volgde ik de vorderingen voor de levering van de YA-428. Als alles goed gaat komt deze zeer binnenkort in Nederland aan, ik kan niet wachten! En om het nog mooier te maken: Er zit een YA-616 in het vat. Ook deze krachtpatser reed in Libanon rond.

Forums En Zo

In de mailbox unifildiorama@gmail.com gebeurt eigenlijk niet zo veel waardoor er door mij nogal verzuimd wordt om te kijken of er nieuwe berichten zijn. Mijn reacties op deze mails zijn dan ook steevast te laat… (Mijn excuses voor diegene die wel de moeite nemen namen, ik beloof hierbij plechtig daar verandering in aan te brengen). Zo las ik het onderstaande bericht te laat:

Beste …

Vandaag heb ik jouw site ontdekt waar je het bouwverslag bij houdt van “jouw” post 7-2. Knap werk. Ik heb hier over een leestip geplaatst op de website van de Twenot: 
https://www.twenot-forums.nl/threads/leestip-unifil-diorama.36248/

Ik had namelijk niet de indruk dat jouw mooie werk daar bekend is, en dat is jammer.

Nogmaals complimeneten voor de wijze waarop je dit doet.

Even verderop schreef dezelfde persoon: “Het viel me op dat je erg goed thuis bent in deze wereld, goed bekend met de diverse leveranciers & technieken. En vroeg me af in welke kring jij dat hebt geleerd, toen je nog geen TWENOT-lid was…”. Mijn reactie was dat dit vooral door veel te Googelen komt. Nu is het echt niet te doen om alsnog uit te zoeken waar ik zoal beland ben geweest want dat zijn bij elkaar wel honderden sites. Wat ik wel gedaan heb is lid worden van de door hem genoemde site: TWENOT. Inmiddels al wat rond gebladerd daar en het ziet er super uit.

Voorts realiseer ik mij dat de door mij gebruikte “technieken” te weinig of te summier zijn belicht. Ook hierin zal getracht worden verbetering in te brengen. kort samengevat: VEEL LEESPLEZIER.

Tot zover de huishoudelijke mededelingen.

Vorderingen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar is er dan helemaal niets gebeurd? Jawel, er is tussen de bedrijven door wel iets gedaan aan de inrichting van de boogtent. Tot zover de handjes nog wel wilde meewerken is de wasgelegenheid gemaakt. Hierbij maakte ik gebruik van onderdelen uit een Plus Modelkit (nr.88) en staaldraad, afkomst van de sterretjes die ze o.a. in verjaardagsijsjes steken 😂. De afvoer is gemaakt van stukjes raamwerk uit de bouwdoos van de M109A2, welke exact in verhouding is en de “koppelstukken” zijn kleine stukje luchtslang van een oude compressor.

TIP: Als fervent gebruiken van een E-Smoker vliegen de flesjes met liquid er doorheen. Deze flesjes zijn na een grondige schoonmaakbeurt uitermate geschikt om vloeistoffen zoals aangelengde/gemengde verven in te bewaren. (Schrijf er wel even op waarvoor je de kleur hebt gebruikt🤪).

TIP: Over flesjes gesproken: de kleine flesjes met pipet, die mij toekomen voor psoriasis in den oren, worden nu gebruikt voor water. Hiermee kan je heel gedoseerd water toevoegen bij het mengen van andere vloeistoffen en o.a. het reinigen van tools. Gewoon makkelijk om altijd water bij de hand te hebben!

En zo is er reeds op de eerste dag van september 2021 al bijna een pagina volgeschreven. Ik probeer een aantal van zo’n 1000 / 1200 woorden aan te houden. Ben verheugd dat het dioramaleven verder gaat met waar het is gebleven en de ideeën en vooral ‘zin’ enorm zijn. Tot snel!

Last but not Least: Een ieder is altijd van harte welkom om het diorama van dichtbij te komen bekijken. Stuur even een mailtje naar unifildiorama@gmail.com (die ik nu echt sneller ga beantwoorden) en dan maken wij een afspraak. De koffie en koek staan klaar!

11-09-2021 huishoudelijke mededelingen: (1) Het geplande interview voor de Dubbel Vier is één editie verschoven. (2) Conform de huidige planning zal de YA328 op 25 september a.s. arriveren in Zoetermeer. Einde bericht.

14-09-2021 | Het schip waarin zich mijn schaalmodel van de YA328 bevindt heeft vertraging. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de levering hierdoor ergens in oktober.

16-09-2021 | Omdat het schaalmodel van de YA328 niet per post verzonden kon worden vanwege het gooi & smijtwerk bij de pakketbezorgers was er gekozen voor diverse uitzet-locaties van leverancier Robert van Raamsdonk. Zo was werd mijn dichtstbijzijnde locatie een carpool plek vandaag nabij Delft. Het model was perfect verpakt en kon zonder problemen in Zoetermeer komen om voor het eerst te mogen pronken in het diorama. Ga voor de foto’s van dit heuglijk gebeuren naar:

Lees hier verder:%d bloggers liken dit: