Van A tot Z, deel 09

Mei 2020 / bouwdeel 03

April stond volledig in het teken van Corona. Mede oorzaak dat het werken aan het diorama op een laag pitje kwam te staan. En dat terwijl er juist tijd te over was om te knutselen. Inderdaad, tijd genoeg om nu eens iets aan het huis te gaan klussen en dochterlief haar eerste huisje op orde te brengen.

Bouwdeel 02 en 03 op de achtergrond.

Tussen al die bedrijvigheid door werd er gewerkt aan ‘bouwdeel 03’ het laatste stuk. Omdat dit bouwdeel als zelfstandig deel nogal hoog is uitgevallen was het lastig om netjes ‘haaks’ te krijgen. Helemaal loepzuiver is het niet geworden, daar is mijn timmermansoog het wel mee eens, maar voldoende om later de plexiglas kap te plaatsen.

Na het verlijmen van de multiplex wanden ging de zaag erin, de eerste 10 centimeter waren loos. Om een goed beeld te creëren van de uiteindelijke hoogte is gekozen voor een start vanaf de achterzijde. (Dit in tegenstelling van de andere 2 bouwdelen). Het deel waarop wij leefden, waar de prefab’s waren geïnstalleerd. was redelijk vlak en naar alle waarschijnlijkheid eens bestemd voor landbouw. Achter ons lagen ‘terrassen’ en ging het laatste deel van de berg erg steil omhoog, omhoog naar het kruisvaarderskasteel.

Terrassen

Zodoende zien jullie op de achtergrond de terrassen in aanbouw. Alle steentjes zijn met zorg gelegd. Eerst zodanig dat zij ook echt gestapeld bleven liggen en daarna verlijmd. Om voldoende hechting voor de volgende lagen te creëren en het vlakke op te heffen is een laag gips aangebracht. Zodra deze droog is kan de achterwand verder worden weg-geschuurd en afgewerkt. Waarna de grondlaag en begroeiing zal worden aangebracht.

Mijn inziens zal het werk aan dit deel het meeste tijd gaan vergen. Immers worden alle bouwsels compleet ingericht en staan er vele olijfbomen. Alle bouwsels worden van licht voorzien en over de bouw van de boogtent lig ik nog in dubio, eigenlijk meer een beetje met handen in het haar. Want inkijk in de boogtent vraagt ook een natuurgetrouwe constructie.

Planning

De komende weken zal er hoofdzakelijk gewerkt worden aan dit deel. Het doel hiervan is dat alle drie de bouwdelen straks gelijk opgaan qua landscaping, het gevaar dreigt anders op niet aansluitende begroeiing.

Diverse ontwikkelingen

De afgelopen weken zijn er diverse spulletjes ontvangen, zoals: begroeiing, prullaria, afval, kisten, kranten, posters en mooie photo etch onderdelen voor de NEKAF en de M113.

Aan de prefab’s zelf is niet zo hard gewerkt, maar wel aan de plaatsing daarvan in het diorama. Bouwdeel Ⅲ was inmiddels zover om ze een definitieve plek te gaan geven. Na wel 100 X te hebben nagemeten kon er met de fundering worden begonnen. Omdat het gewenst is om de prefab’s (makkelijk) te kunnen verwijderen en te zorgen dat de constructie hiervan stabiele is en veilig voor transport, is er iets handigs uitgerold.

D.m.v. holle- en massieve messing staafjes zijn de prefab’s demonteerbaar gefixeerd. Iedere hoek van de prefab’s is voorzien van een hol stukje staaf en zijn de massieve delen in de bodem bevestigt. Omdat de originele prefab’s op gemetselde stenen en rotsblokken waren gezet zijn de staafjes in de grond navenant hiermee weggewerkt.

Nu heb ik nooit onder een prefab gekeken, maar ga er blind vanuit dat daaronder ook wel iets van gras heeft gegroeid, al dan niet verdord. (Alleen het idee al! Het zal daar vast en zeker vol met griezels hebben gezeten).

Voordat de grond onder de prefab’s kon worden bewerkt zijn er leidingen in de bodem aangebracht, teneinde verlichting in de prefab’s en boogtent aan te kunnen brengen.

Naast het uitmeten voor de sta-plaats van de prefab’s is ook de plek voor de boogtent geëgaliseerd en zijn ook de paden (deels) aangelegd. Het was even puzzelen want er komen ook nog bomen tussen te staan, veel bomen en daar zijn er tot nu toe nog maar twee van.


17-06-2020 | Even tussendoor: Ondergrond perfect in orde, alle te behandelen delen met alle mogelijke precisie in de lijm gezet en de ‘statische gras applicator’ met een mix van grassen gevuld. Groot licht op het werk en schudden maar……… Hé, alles plat en geen sprietje omhoog…….. Juist applicator kapot en een lading gras vastgeplakt in de lijm. Als jullie ergens iemand stilletjes horen snikken, dan ben ik dat.

Maar ondertussen schiet het best op met Bouwdeel Ⅲ


Cannabis

De drugs ‘Rode Libanon’ wordt gemaakt van cannabis. Hetzelfde plantje als onze Nederlandse Wiet. Er gingen destijds wilde verhalen rond over deze drugs. Het zou verhandeld worden, er zou gretig gebruik van worden gemaakt en het zou overal langs de kant van de weg hebben gestaan. Eerlijk gezegd heb ik in die half jaar Libanon nog nooit zo’n plant gezien of geroken. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik ook helemaal niet bekkend was met een plant met vijfvingerige bladen. Maar er werd wel degelijk op gecontroleerd door de marechaussee, dus er zal wel een kern van waarheid achter zitten.

Wij hadden dan ook géén enkele wietplant op onze post, ook niet op de posten waarmee ik bekend was. Maar waarom dan een wietplant in het diorama? Nou, er ging namelijk een verhaaltje over mij rond en dat werd tijdens de laatste compagnie’s reunie in 2018 nog eens dunnetjes herhaald.

Tijdens de opleiding in Assen was ik nog een losgeslagen westerling en deed mij stoerder voor dan dat ik daadwerkelijk was. Schijnbaar was ik wel een opvallende verschijning, zeker door de wijze waarop ik mij af en toe kleedde. Hoe het ook gebeurd mogen zijn, het verhaal deed de ronde dat ik softdrugs gebruikte. Laat ik nou net de laatste zijn die die gebruikte dan wel gebruikt. (Ik haat het zelfs omdat menig bekende daarmee de verdommenis is ingegaan).

Dus mensen: “Het plantje in het diorama is cannabis wat er in het echt niet stond, een grapje mijnerzijds”.

Lees hier verder%d bloggers liken dit: