IDF M109A2 / ROCHEV

De gemodificeerde versie van deze tank, oorspronkelijk bouwjaar 1962, verscheen voor het eerst tijdens de oorlog in Libanon in 1982. Enkele jaren geleden werd van deze versie een schaalmodel op de markt gebracht en mag mij tot een van de gelukkige eigenaren rekenen.
Tijdens het bouwen en het bestuderen van tientallen foto’s bleken er diverse onderdelen niet te kloppen en zijn derhalve aangepast.

24-10-2019 De bouw van de M109A2 ligt al een poosje stil. Dit vanwege wat onvolkomenheden aan wat details. Verder wordt het voor mij een uitdaging om dit geweldige apparaat in de primer te gaan zetten.

7-11-2019 Blijkens de slide-show is de draad weer opgepakt en wordt er intensief gebouwd aan de M109. na de ‘rustpauze’ kon ik door verjaardagspenningen het nodige aanschaffen om verder te gaan. Verder was ik voldoende zelfverzekerd door uren aan info te vergaren op internet. Inmiddels is het voertuig, na een primer-laag, in de IDF kleur van destijds gespoten en zijn er diverse details aangebracht. Het blijft soms puzzelen, wat overigens heel leuk is om te doen.

12-11-2019 Vandaag de stoute schoenen aangedaan en de wielen + tracks definitief bevestigd. Zoals je ziet is er ook een start gemaakt met het ‘vuil maken’, de zogenaamde ‘wethering’. Nu doe ik dit voor het eerst, dus zijn het vooralsnog alleen de pigmenten zonder verharder. (Wat overigens wel een zooitje geeft en je heel voorzichtig moet zijn met beetpakken. Voor je het weet zitten er overal vingerafdrukken). De tracks netjes installeren was ook wel een dingetje en ben er nog niet tevreden over. Daar gaat nog wel even tijd inzitten.

Wash en zo

Na gisteravond wash aan te hebben gebracht en vanochtend vroeg naar het model keek, schrok ik wel een beetje. Gelukkig kon ik snel wat slordigheden verwijderen en heb ik vandaag een heel moeilijke item toe kunnen voegen. Namelijk de antenne. Inclusief de bekende draad en de beugels. Zelfs de witte bovenzijde van de antenne ontbreekt niet. (Na het drogen van het witte deel gaat de draad een stukje naar achteren). Ook zijn de rood/witte markeringspaaltjes toegevoegd. Ik heb geen idee waar deze voor gebruikt worden. Ze moeten uiteraard nog vuil worden gemaakt want zo is het doel op afstand wel heel gemakkelijk. (Wist je dat ik ooit de 1e prijs binnensleepte met het schieten op echte tanks!!).

Van de week vond ik een paar prachtig gedetailleerde foto’s en zag dat de stokken een afwijkende kleur hadden en bovendien aan de onder en bovenzijde een messing verleng- voetstuk hebben. Ook die benadering ziet er wel aardig uit.


Donatie

Voor een kleine bijdrage om mee te helpen bij de realisatie van het diorama.

€5,00

Home

%d bloggers liken dit: