Van A tot Z, deel 13

Januari 2021

Allereerst begint dit deel met iedereen een heel gezond en voorspoedig 2021 toe te wensen. het afgelopen jaar is er in ‘dioramaland’ heel veel gebeurd en de wens aan deze kant ligt er dan ook om op dezelfde voet door te kunnen gaan.

Zoals jullie wel gemerkt hebben is er de afgelopen twee maanden niets gedaan aan dit blog en dat geld ook min of meer voor het diorama. Een kleine pauze was gewenst en er lagen ook nog wat achterstallige klusjes op mij te wachten. Daarnaast hadden de kleine knutselwerkjes in het diorama, die wel aandacht kregen, even geen prioriteit om te delen. Nu deze knutselwerkjes wat meer vorm hebben gekregen maakt het het delen stukken leuker.

In de afgelopen maanden lag mijn aandacht vooral bij de boogtent en de daarvoor bestelde items. Zoals reeds eerder vermeld zijn er van donaties een wasgelegenheid en twee koelkasten deze kant opgekomen. De dubbeldeurs koelkast is inmiddels zover om ingericht te worden met hetgeen er voorhanden is aan leuke dingetjes, zoals frisdrankflessen, waterflessen, blikjes cola en pakken melk.

De laklaag van de koelkast is helaas gaan craqueleren. (Niet direct met het blote oog waarneembaar, maar wel op een uitvergrote foto). Na de eerste primerlaag met ‘One Shot van MIG’ nog geen problemen. Na gebruikt te hebben gemaakt van een witte, verdunde, AK verf ontstond dit probleem na aanbrengen van meerdere lagen. Helaas, het zij zo. Uit restanten decalsheets zijn wat kleine teksten gesneden om als extraatje aan te brengen. Rest nu nog een passend afsluitrubber te vinden, wat beschadigingen aanbrengen en het geheel te weatheren. Uiteraard zal de koelkast nog meer inhoud gaan krijgen.

Die inhoud, de flessen, melkpakken en minuscule colablikjes waren een hele kluif. na enkele decals te hebben verprutst zocht ik naar een andere techniek op YOUTUBE en vond het volgende zeer langdradig filmpje. Langdradig of niet, het werkte wel. Al maakte ik wel gebruik van een kwastje om de decals mooi rond aan te brengen. Met tussenpozen van 24 uur kwamen er twee blanke laklagen overheen. Nu nog wat kleurvariaties aanbrengen om (half) lege flessen te stimuleren.

De tweede koelkast, een tafelmodel, is bestemd voor de bar in de prefab en zal daarom niet die aandacht krijgen als de vrijstaande en in het zicht komende dubbeldeurs variant.


Verder is er een leuke update op de pagina van de Nekaf. (Klik hier om daar direct heen te gaan).

Februari 2021

Eindelijk

Eindelijk is het gelukt om via marktplaats een passende Renault 16 te vinden. Na langer dan een jaar dagelijks het internet te hebben afgespeurd werd dit mooie exemplaar gevonden. Hij is in schaal 1:32 en redelijk zeldzaam. Nieuw zijn ze nog wel via een Franse site te krijgen maar dan hangt daar wel een prijskaartje aan, wat mijn budget ver te boven ging. Het lange zoeken is nu beloond. Voor de foto is de aanwinst even snel in het plaatje neergezet. Het model moet nog wat verwering ondergaan en ik moet gaan beslissen: wel of niet onder een zeildoek…..

Boogtent / keuken

Eindelijk is ook het gasfornuis gereed en heeft die samen met de koelkast wat weathering gehad. De koelkast een klein beetje en het fornuis is best smerig te noemen. Eigenlijk waren wij destijds best wel schoner dan dat het er in het diorama uitziet 😁. Alleen was dit op foto’s van derden wel anders en zag dat ding er ranzig uit. Tja, de ene militair was de ander niet.

Reeds in onze tijd was het ruitje van het ovengedeelte stuk en werd dit afgeplakt met aluminiumfolie en verpakkingstape. Bij het resin bouwpakket zat geen rooster voor over de gaspitten, deze is nu gemaakt van het rooster uit de kleine koelkast. (Waarvan de deur gesloten blijft). Het fornuis heeft elektrische kookelementen maar dat zie je niet.

De komende weken gaat er gewerkt worden aan wat meer interieur zaken zoals tafels, wasgelegenheid en wat met planken in elkaar gezette kasten. Voor het klein materiaal zoals voedsel, keukengerei, blikje eten en dat soort prullaria is nog geen voldoende valuta op de rekening. Wel gaat het aanbrengen van vegetatie in het diorama gestaagd door. Zo is er een tijdje geleden, op proef, een doosje met takjes van Dioramapresepe binnengekomen. Binnenkort maar eens proberen of dit verwerkt kan worden.

Lees hier verder:

%d bloggers liken dit: