HELMEN VOL VERHALEN 02

Ministerie van Defensie & Atrium Stadhuis Den Haag

KLAAR VOOR EXPO’S

18 april 2023 | Het is eindelijk zover, het diorama is gereed voor exposities, evenementen en/of reünies.

Er zit nog beschermfolie over het plexiglas

Afgelopen maand moest ik, met pijn in mijn hart, het diorama achterlaten bij plasticdesign. De daarop volgende weken reisde ik meerdere malen voor overleg met hun naar Den Haag. Het resultaat mag er wezen! Elk deel heeft zijn eigen plexiglas stofkap die netjes op elkaar aansluiten. (De vitrinekast thuis moest enkel een klein beetje worden aangepast omdat de dikte van het plexiglas dikker werd dan gepland).

Al snel bleek dat het transporteren van het diorama met de stofkappen niet zonder aanpassingen kon. Er moest een bodemplaat komen. Er moest iets komen om het optillen van de kappen door ongenodigde personen te voorkomen. Er moest iets komen om transportschade te voorkomen dan wel te beperken. Het moest stabiel en te hanteren zijn. En het moet er ook nog eens gelikt uitzien. (En wel het allerbelangrijkste, het moet allemaal passen in ons Fordje!? Met mijn borsten tegen het stuur aangedrukt en zonder bijrijder lukt het net…).

Na veel gepuzzel en schetswerk is het uiteindelijk een bak geworden waarin het diorama gezekerd kan worden en is er een onderstel voor gecreëerd. De opstaande rand is aan de binnenzijde bekleed met vilt zodat het makkelijk glijd en het plexiglas beschermd. In deze opstaande randen zijn gaten geboord waar boutjes ingedraaid kunnen worden. De boutjes gaan door de rand, door het plexiglas c.a. 4 centimeter het diorama in en borgen zo de kappen tegen op-liften. Daarnaast is er in de bak een span mogelijkheid gemaakt die het diorama in de lengte aandrukt / klemzet.

De bak heeft een omvang van c.a. 100 x 144,5 centimeter en gemaakt van 18mm MDF. Verder is er aan de onderzijde een mat van 3mm rubber verlijmt. Dit tegen het schuiven en het opvangen van lichte trillingen. Het gewicht is al met al aanzienlijk en lastig te hanteren. Daarom zijn er in de bodem 4 handvatten gefreesd. Naast dit alles is er rondom een strook van 2 centimeter klittenband aangebracht waarom een prachtig afgewerkte ‘rok’ aan bevestigd kan worden. (Gesponsord en gemaakt door buurvrouw Foskea).

Diorama in Ministerie van Defensie

Het onderstel is gemaakt van twee in hoogte verstelbare schragen. Hierop is nieuw houtwerk aangebracht waardoor je in een handomdraai een stabiele en stevige draagconstructie hebt. Last but not least staat er voor het diorama een display met o.a. een fotoboek om bezoekers het Hoe-Het-Was te kunnen laten zien. Daarnaast bied het display ook ruimte voor diverse folders en strooigoed.

Bovengenoemde stofkappen zijn mogelijk gemaakt door de geweldige donaties. De bak, onderstel en overige toebehoren vroeg wel het een en ander aan ritselwerk en een flink stuk eigen inbreng. (Daarom wéér die doneeractie).

DUS: vanaf 11 april 2023 staat het diorama enkele maanden te pronken in het Ministerie van Defensie en tussendoor, de 15e april, stond het éénmalig in het Atrium Stadhuis Den Haag.

Voor een mooie fotoreportage: https://myalbum.com/album/EG7PNNPGbT62jC/?invite=cf24700a-d775-47a4-962e-2167bfb96511

Is het bouwen dan klaar? Nee, zeker niet er zit nog voor jaren werk aan. Daarom zal het diorama met tussenpozen weer op z’n vertrouwde plek in onze woonkamer staan.

%d bloggers liken dit: